Kaasfondue maken (basis)
Voor alle kaasfondues kunt u de onderstaande stappen en ingrediënten als basis gebruiken. U kunt naar eigen keuze of idee natuurlijk de basis naar eigen smaak aanpassen en/of verrijken.
Basisingrediënten Zwitserse kaasfondue
- 375 gram geraspte Gruyère
- 375 gram geraspte Appenzeller
- 1 eetlepel maïzena
- 0,375 liter droge witte wijn
- 2 cl kirsch (ongeveer een borrelglaasje)
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel citroensap
Bereiding
- Rasp de kaas die u eerst op kamertemperatuur heeft laten komen.
Geraspte kaas smelt sneller dan een blok kaas. Dit komt ook de smaak ten goede. - Wrijf de fonduepan in met een teentje knoflook.
Als er een stevigere knoflooksmaak aan de kaasfondue dient te komen, kan een knoflookteentje worden uitgeperst en in de wijn worden meegekookt. - Breng de wijn in de pan aan de kook
- Voeg een scheutje citroensap toe
De toegevoegde citroensap helpt de kaas beter te smelten en zorgt voor - Geraspte kaas in kleine hoeveelheden toevoegen, laten smelten en blijven roeren.
Let op, het kaasmengsel mag niet koken en niet te lang worden verhit. Een temperatuur van ca. 70 graden is een prima temperatuur voor een kaasfondue. Als het kaasmengsel gaat koken verdampt het vocht in de kaas wordt het kaasmengsel rubberachtig - Voeg naar smaak kruiden, zoals; peper, zout, nootmuskaat, etc. en kirsch toe
- Bind de kaasfondue eventueel met bloem, maïzena of allesbinder, waardoor een gladde eenheid ontstaat.
Deze bindingsmiddelen zorgen er tevens voor dat de wijn en de kaas (vetten) elkaar niet afstoten. Toevoegen van de bindmiddelen doet u het beste in kleine eenheden.
Kaasfondue serveren
Om een kaasfondue te serveren kunt u gebruik maken van een centrale kaasfonduepan of caquelon, een dikwandige pan. In deze pan wordt de volledige hoeveelheid kaasmengsel geserveerd en kunt u met ‘dippers’ genieten van de kaasfondue. Een andere mogelijkheid is om voor iedere persoon een Italiaanse bol te gebruiken.
- Snijd het kapje van de Italiaanse bol
- Hol de Italiaanse bol uit en bewaar het brood
Omdat het brood uit de bol vaak vers is, kan het bij het kaasfonduen makkelijk van de vork afvallen. Maak uw verse brood bruikbaar voor kaasfondue door deze op 30 graden te roosteren in een droogoven. Draai het brood na 5 minuten een keertje om. - Verdeel het kaasfonduemengsel in de gewenste porties en vul de opengesneden bollen met de kaasfondue
- Gebruik het bewaarde gedroogde brood als dipper
- Consumeer tenslotte naar behoefte de Italiaanse bol
Naast brood en diverse aardappelvormen (gekookt, gebakken of gefrituurd) kunnen bekende maar ook minder voor de hand liggende producten als dipper voor de kaasfondue worden gebruikt. Zo kunt u niet alleen groenten gebruiken, maar zijn een aantal fruitsoorten ook prima te geschikt bij kaasfondue. Bekendere dippers zijn o.a. paprika (in reepjes gesneden), komkommer (partjes), kleine cherry tomaatjes, verschillende soorten worst, zoals salami of cervelaat (partjes).
Groenten (kort blancheren voor consumptie):
Broccoli, prei, komkommer, paprika, cherry tomaatjes, augurken
Fruit:
Ananas, druiven, appel of peer
Vlees:
Cervelaatworst of salami
Overige:
Champignons, nacho’s, aardappels