Kaasfondue - samen eten, samenzijn
Fondue is voor veel mensen geen onbekende bezigheid meer. Over het algemeen is vleesfondue de meest bekende variant, maar kaasfondue begint terrein te winnen. Vooral tijdens de feestdagen is fonduen een favoriete bezigheid voor gezelschappen, maar wist u dat u na het maken van een goede kaasfondue met uitstekende ingrediënten een onvergetelijke indruk kunt achterlaten bij uw vrienden en/of familie.
Ontstaan kaasfondue - we smelten de kazen
(Kaas)fondue, afkomstig van het Franse woord voor smelten (fondre), is volgens overlevering ontstaan in de 18e eeuw. Omdat er nog geen technieken bestonden om de kazen te conserveren werden kazen, die in de zomermaanden werden geproduceerd, in de winter oud en hard. Hierdoor waren ze niet meer geschikt voor normale consumptie. Om zo min mogelijk kaas weg te moeten gooien, verwarmde men deze ‘onbruikbare’ kaas tot deze uiteindelijk smolt. Zo konden de oude en harde kazen uiteindelijk toch met alles wat voor handen was, zoals aardappelen en brood, worden geconsumeerd. In die tijd was kaasfondue zeker geen luxe, maar eerder noodzaak.
Door verbeterde conserveringstechnieken in de loop der tijd was het niet meer noodzakelijk om kazen op deze gesmolten manier te consumeren en verdween de kaasfondue naar de achtergrond. Later, halverwege de 20e eeuw, werd het smelten van kazen in Zwitserland nieuw leven ingeblazen en transformeerde kaasfondue van noodzaak naar luxe.
Soorten kaasfondue
Voor kaasfondues kunnen vele soorten kaas worden gebruikt worden. Er bestaan een aantal varianten en iedere kaas zorgt voor een eigen unieke karakter. De meest voorkomende is de Zwitserse kaasfondue, waarbij over het algemeen Zwitserse Gruyère, Zwitserse Emmentaler of een combinatie van deze 2 kazen worden gebruikt.
Het Westfries kaashuis heeft een ruim assortiment Zwitserse-, Franse- en Nederlandse kaas die zich hier prima voor leent.
Zwitserse kaas
- Magoth
- Tête de Moine
- Raclette
- Alpenberger
- Appenzeller
Franse kaas
- Abondance
- Meute de Chambéry
- Morbier
- Comté
Nederlandse kaas
- Boerenmulder pikant
- Pikante Westfriese kaas
- Maasdammer
- Caractère
Wilt u uw vrienden en/of familie trakteren op een kaasfondue, maar u weet niet precies hoe u dat aan moet pakken, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Het Westfries kaashuis weet als geen ander wat er komt kijken bij de bereiding van een kaasfondue en beantwoordt graag al uw vragen over een goede kaasfondue.